Vedligeholdelse af dyne

Hvilken vedligeholdelse kræver en dyne og pude?

Ved den rigtige vedligeholdelse af dyner og puder, sikrer du dig en længere levetid på din dyne og pude. Det er ikke svært eller tidskrævende, at vedligeholde dine dunprodukter. Ved få daglige rutiner kan du forlænge levetiden på dyne og pude og få en meget bedre nattesøvn.

lufte dyne
Sommerdyne fra Ringsted Dun

Den daglige vedligeholdelse består af, at ryste dynen og puden godt fra forskellige sider, hvilket sikrer en jævn fordeling af dunene. Herefter anbefales det at lade fugten, som dyne og pude har optaget i løbet af natten fordampe, inden der evt.  lægges et sengetæppe over. Hvis man kan, er det bedst helt at undlade sengetæppe.

Dyne og pude kan med fordel tørres i tørretumbler, hvis de er fugtige (og klasket sammen). De skal tørres sammen med 3 tennisbolde, der sikrer at dunene bliver godt fordelt.

Dyne og pude skal luftes regelmæssig, mindst en gang om måneden. Lad betrækket blive på,og luft ikke dyne og pude i direkte sollys. Solens stråler udtørrer og beskadiger lanolinen i dunene, hvilket gør at de mister isoleringsevnen.

Ryst gerne dyne og pude rigtig godt ude i det fri, det er meget vigtigt, at du ikke banker eller støvsuger dyne og pude. En tæppebanker ødelægger dunenes spændstighed og støvsugning kan skade våret, så det bliver utæt.

Vask af dyne og pude

For ekstra vedligeholdelse anbefales det at vaske dyne og pude 1-2 gange om året, i en vaskemaskine til minimum 7 kg. Dyner skal vaskes enkeltvis, da de fylder meget i maskinen, men to hovedpuder kan god vaskes på samme tid. Har du en dobbeltdyne skal den vaskes i en industrimaskine.

Inden vask er det vigtig altid at kontrollere vaskeanvisningerne på hver enkelt pude og dyne. Og tjekke våret for utætheder.

Vedligeholdelse af dyne og pudeBrug et special dunvaskemiddel eller vælg et vaskemiddel uden enzymer, husk at følge doseringdvejledningen. Vask på et skåneprogram ved 60°C  (tjek vaskeanvisning) og vælg den mest skånsomme centrifugering.

Efter vask skal dyne og pude tørres i tørretumbler på temperatur mellem 60-80°C . Kom 2-3 tørrebolde eller tennisbolde i tørretumbleren sammen med dynen eller puden, det sikrer at fyldet fordeles og gør tørringen mere effektiv.

Det tager lang tid at tørre dynen og puden i tørretumbleren, flere timer, tørretiden afhænger tørretumbleren. Så man skal væbne sig med tålmodighed. Det er en god ide at ryste dynen hver halve time under tørringen, for at få vendt dunene.

Det er vigtig at dunene er helt tørre inden dynen eller puden igen tages i brug, ellers klumper de sammen og mister deres effekt.

Et godt råd er at veje dyne eller pude inden vask, når de har den samme vægt eller vejer mindre end før vask, er de helt tørre.

Holdbarhed på dyner og puder

Selvom du giver din pude den rette pleje holder den ikke evigt, med tiden falder den sammen og mister sin støtte. Du kan forvente at din hovedpude gennemsnitlig holder i 2-4 år.

Det anbefales, at du udskifter din dyne hver 5.-10. år, alt efter hvilken type og kvalitet dyne du har. Din dynes levetid afhænger selvfølgelig også af hvor god du har været til at vedligeholde den. En dundyne vil typisk holde længere end en fiberdyne.

Har du behov for ny dyne eller pude kan den med fordel købes på nettet. Blot du sikrer dig, at den er dansk produceret. Se det store udvalg af dansk produceret dundyner hos www.soveland.dk